Mi a franchise? Joggal merülhet fel a kérdés Önben is. Sokat hallunk, hallhatunk mostanában a franchise szóról, magáról az üzleti működésről, de nem biztos, hogy pontosan tudjuk, mi van mögötte.

A franchise üzleti fogalma

A franchise egy olyan üzleti együttműködési forma, amelyben egy átadó és egy vagy több átvevő egy adott márkanév alatt, adott üzleti működési folyamatok (know-how) használatával működnek együtt.

A franchise-ban részt vevő minden vállalkozás jogilag és pénzügyileg egymástól függetlenül működik.

A franchise hálózatok általános, legfontosabb jellemzője, hogy a szereplők, vagyis a rendszergazda és a csatlakozó partnerek, egyaránt a kölcsönös siker érdekeltség jegyében dolgoznak.
Mindannyian ugyanazt a terméket/szolgáltatást értékesítik, tehát egy partner sikere is a teljes hálózat hírnevét öregbíti.

A rendszergazda és az átvevő

A rendszergazda vagy más néven átadó az a hálózatot elindító cég, amely átadja átvevőinek a jogot, hogy márkaneve alatt használja az általa kifejlesztett kész üzleti modellt (franchise koncepciót). A kiépült hálózat működése a rendszergazda, valamint az átvevők üzleti kapcsolatának eredménye. A rendszergazda különféle díjakban részesül, melyet az átvevő fizet márkanevének és üzleti modelljének használatáért.

A rendszergazda segíti átvevőinek üzlet nyitását, a mindennapi üzemeltetéshez pedig folyamatos támogatást nyújt. Számos esetben segít a megfelelő üzlethelyiség kiválasztásában,  az alkalmazottak betanításában, valamint üzletviteli tanácsadást nyújt igény esetén. A franchise hálózatok rendszeresen képzik franchise átvevőiket, valamint azok alkalmazottait, és szerveznek találkozókat partnereik számára, így teremtve alkalmat, hogy azok megismerhessék egymást, és tapasztalatot cserélhessenek. A rendszergazda és átvevője kapcsolatát a közöttük létrejött franchise szerződés szabályozza.

Az átvevő

Az átvevő az a cég, aki a franchise átvevőtől megvásárolja a jogot, hogy egy vagy több egységet a rendszer márkaneve alatt, annak üzleti folyamatait felhasználva működtessen.

A mester franchise

Mester franchise-ról akkor beszélünk, ha egy nagyobb hálózat egy adott földrajzi területre (általában egy vagy több országra) egyben adja tovább a franchise működtetés jogát oly módon, hogy a mester átvevőnek joga és kötelessége helyi szinten átvevőket találni, és velük a rendszert működtetni.

További információk franchise témában
Kattintson a linkre, ha a “Mi a franchise?” témájában további információra van szüksége: