fbpx

5 elengedhetetlen lépés egy sikeres franchise hálózat felépítéséhez

Vállalkozóként az ember számos nehéz üzleti döntés elé áll, az egyik ilyen lehet az, hogy belevágjon-e egy saját franchise hálózat építésébe? Egyáltalán mi szükséges egy sikeres hálózat alapjainak a letételéhez. Mikor lesz versenyképes a már meglévő koncepciókkal a céged?
Akár már úgy indítottad el a vállalkozásodat, hogy a hosszú távú cél a franchise, vagy éppen most kezdtél el gondolkodni a terjeszkedésen, mindenképpen fontos megismerned az azt 5 dolgot, amelyre különösen figyelned kell a koncepció felállításánál.

Legalább 1 éves működés


A franchise rendszerek egyik legnagyobb erőssége a meglévő tapasztalat és know-how átadása a belépők számára. Mi másért csatlakozna egy átvevő a hálózatodhoz, ha nem azért, hogy elkerülje az esetleges gyerekbetegségeket, illetve megkapja azt a szakmai támogatást és tapasztalatot, amellyel minimalizálhatja a kockázatát. Pontosan, ezért elengedhetetlen az, hogy teszteld a koncepciódat. Ismerd meg az esetlegesen felmerülő problémákat a működés során, legyen egy kiforrott és bizonyított marketing és értékesítési stratégiát. Ezen tapasztalatok összegyűjtéséhez javasolunk legalább 1 év működést.

Másolhatóság


A sikeres hálózatok ismeretető jegye a másolhatóság. Mely nem csak a termékre vagy éppen szolgáltatásra igaz, hanem az adott franchise koncepció minden egyes elemére az arculattól, illetve a marketing kommunikációtól kezdve, a vendégkiszolgáláson át egészen a működés mindenegyes aspektusáig. Ha megnézzük csak az egyik legsikeresebb hálózatot a McDonald’s-ot, ott is elképzelhetetlen lenne, hogy más logóval vagy éppen menüvel jelennének meg az éttermeik. Éppen, ezért amikor elkezdünk dolgozni egy franchise koncepcióval mindig először azt vizsgáljuk meg, hogy rendelkezik-e minden területen másolható elemekkel? Ha pedig nem, akkor még az első partnerek csatlakozásra előtt meg kell alkotni, ki kell dolgozni ezen elemeket, folyamatokat.

Márka


A tapasztalat mellett a partnerek csatlakozásának legnagyobb motiváló tényezője az erős és népszerű márka. Egy új induló vállalkozás általában nem rendelkezik semmilyen brand ismertséggel, ezért is lehet jó döntés egy már elterjedt, sikeres hálózathoz csatlakozni, ahol ezt a feladatot a hálózat tulajdonosa leveszi az átvevők válláról.
Ha a saját vállalkozásodat is franchise rendszerré szeretnéd fejleszteni haladéktalanul kezdj bele a márkaépítésbe, ezzel is csökkentve a leendő franchise partnerek kockázatát, így pedig még vonzóbbá téve a koncepciódat!

Franchise kézikönyvek


A franchise egyik alapvető eleme az írásbeliség. Minden tapasztalatot és tudást, amely átadásra kerül a partnerek részére írásba kell önteni. Éppen ezért nem meglepő, hogy a legtöbb hazai hálózatnak 300-400 oldalas dokumentációja van. Ennek ellenére mégis sokan úgy vágnak bele egy hálózat építésébe, hogy elhanyagolják ezt a lépést és néhány 10 oldalas anyagot adnak át az újonnan csatlakozóknak. Joggal merül fel a kérdés, hogy lehet 30 oldalból sikeresen működtetni egy éttermet vagy akár egy szépségszalont? A válasz erre az, hogy nagyon nehezen. Pontosan, ezért elengedhetetlen jó alapokra építeni a hálózatot és megalkotni egy olyan dokumentációt, amely az üzemeltetés minden aspektusára kellő részletességgel kitér.
Jó dokumentáció nélkül szinte lehetetlen nagy hálózatot építeni.

Betanítás


A kézikönyvekre épül rá a leendő franchise partnerek és munkatársaik betanítása, képzése. A teljes tudást át kell adni az átvevőknek, hiszen csak így tudják sikeresen működtetni a saját egységüket. A legnagyobb amerikai hálózatoknál a tréning ideje hónapokat vesz időbe, Magyarországon ennél kicsit rövidebb idő a megszokott, de így is 3-4 hetes képzésekre szokott sor kerülni, mire a partner megnyithatja a saját vállalkozását.
A jól összeállított, gyakorlatias képzés az alapja a franchise átvevők sikeres működésének, ha ezt előre, már jóval a partnerek érkezése előtt összeállítod, számos később felmerülő problémát el tudsz kerülni. Arról nem is beszélve, hogy meghosszabbítod az átvevők egységeinek a várható élettartalmát!
Az általunk összeállított 5 alapvető pillér kidolgozása meghatározó elem minden sikeres franchise hálózat életében. Sőt sokszor ezek jelentik az egyetlen különbséget köztük és a sikeretlen rendszerek között.